Tsaikan tarina

Teehuone Tsaikka on perustettu vuonna 2013 Kajaanin keskustaan, Kauppatorin kupeeseen. Tsaikka on teehuone ja teepuoti, jossa voit nauttia juuri Sinulle haudutettua teetä herkullisten leivonnaisten kera, ja ostaa laadukasta irtoteetä myös mukaan itselle ja ystävälle.

Valikoimassa on noin 100 eri teevaihtoehtoa – valkoista, vihreää, keltaista, oolong, mustaa, puerh-teetä, yrttihaudukkeita. Mielellämme opastamme teen valinnassa ja annamme vinkkejä teen oikeaoppiseen haudutukseen, jotta tee-elämyksesi olisi yhtä maistuva myös kotona. Tsaikalla on nyt oma tsaikkakauppa verkossa, joten hyvä tee hienovaraisella kainuulaisella twistillä on helposti saatavilla kaikkialla Suomessa.

 

Tsaikan perustaja, yrittäjä Inna Tölli kertoo:

Teehuone Kajaanissa, mistä kaikki alkoi?

Yhden naisen unelmasta, innostuksesta, rohkeudesta ja rajattomasta työnteosta. Joskus palapelin palikat vain asettuvat kohdilleen: ilmaan heitetty idea omasta kahvilasta tai ravintolasta muotoutui teehuoneeksi, juuri se kulmaliikehuoneisto vapautui ja juuri oikeat ihmiset auttoivat ja sparrasivat oikealla hetkellä. Halusin tarjota ihmisille hyvää teetä ja paikan missä sitä voi juoda rauhassa, viipyillen, nautiskellen. Sillä tee luo ainutlaatuisen, levollisen tunnelman, pysäyttää hetkeksi jopa tällaisen tyypin, jolla on sydäntä nopeammat jalat.

Alkuaikoina valikoima käsitti vain parikymmentä eri teetä, mutta se kasvoi koko ajan. Ihmisten kiinnostus teetä kohtaan heräsi pikkuhiljaa. Tsaikan kautta teen ystäviä on tullut paitsi Kainuuseen, myös muualle Suomeen. Meillä on asiakkaita niin Helsingistä ja Turusta kuin Oulusta, Kuopiosta ja Inarista. Kiinnostavaa on, että stereotyyppinen kuva teenjuojasta, joka on keski-ikäinen nainen, meillä ei pidä paikkansa. Teen ovat löytäneet niin naiset, kuin miehet ja ikähaarukka on varsin laaja. Kahdeksassa vuodessa on ehtinyt kasvaa jo ensimmäinen nuori teenjuojasukupolvikin!

Minkälainen on paras tee?

Tärkeintä on hyvä tee, joka on ehdottomasti irtoteetä. Maustettu tai maustamaton, vihreä tai musta, on makuasia. Suosittelen maistelemaan erilaisia teelaatuja, aivan varmasti niistä löytyy uusia suosikkeja jokaiselle! Itse pidän eniten maustamattomista vihreistä ja mustista teistä. Raikas vihreä Lung ching, jossa on aavistus makeutta, maistuu niin aamulla kuin päivällä. Laadukas musta tee, esim. Darjeeling, virkistää erityisen mukavasti iltapäivällä.

Valmista teesi noudattaen muutama simppeli ohje: käytä sopiva määrä teelehtiä (yleensä 1 tl/kuppi riittää), raikasta ja sopivan lämpöistä vettä (perussääntönä ei kiehuvaa vettä vihreälle teelle) ja hauduta teetä pari-kolme minuuttia. Teen juonnin ei tarvitse olla välineurheilua, mutta riittävän iso ja tiheä siivilä helpottaa hommaa. Ja tärkeintä, nauti teetä kauniista kupista mukavassa ympäristössä ja seurassa.  Viihtyisyyttä, kauneutta ja aitoja makuja me haluamme tarjota teehuoneellamme ja myös jokaisen teenjuojan kotiin. 

Mistä tulee Tsaikan nimi?

Tšaikka itäisessä Suomessa tarkoittaa teetä, samoin kuin tsaiju, saikka. Sana tulee venäjän kielen sanasta tšaj (чай), sillä tee on tullut Suomeen sekä idästä Venäjältä, että lännestä Euroopasta. Toinen merkitys sanalle tšaika (чайка) on lokki. Sekin Kajaanijoen rannalla, jonka läheisyydessä teehuoneemme sijaitsee, varsin tuttu vieras. (Huomaatko lokki-väkäsen s:n kirjaimen päällä logossamme?) Aikoinaan lukemani Richard Bachin romaani Lokki Joonatan (1970) teki minuun suuren vaikutuksen. Siksi minulle lokki symboloi vapautta, unelmien tavoittelua, oman tien seuraamista, sydämen äänen mukaan elämistä. Sitä on myös Tsaikan tarina.