Masala chai on klassinen intialainen tee, jossa on mausteita, maitoa ja sokeria.

Hindin kielellä masala merkitsee mausteita ja chai teetä. Yrttien ja mausteiden käyttö kuuluu ayurvediseen perinteeseen, ja masala chain uskotaan ravitsevan ja energisoivan kehoa. Kuumalla säällä masala chai virkistää ja kylmällä lämmittää. Maustesekoituksia voi olla erilaisia, mutta yleensä käytetään kardemummaa, mustaa pippuria, kanelia, inkivääriä, neilikkaa. Masala chaissa käytettävä tee on yleensä assamilaista vahvaa mustaa teetä.

 

Tässä on masala chain ohje (”pitkän kaavan mukaan”/double boil):

Tarvitset:

Bombay chai (tai muu mieluinen chai sekoitus) 2 tl/kuppi

1 osa vettä

1 osa maitoa (mieluummin rasvainen tai barista-laatuinen kasvimaito)

raakasokeri/ruokosokeri 1 tl/kuppi (halutessasi)

 

Lisää kattilaan vesi ja tee ja keitä pari minuuttia kiehumisen jälkeen. Lisää maito ja anna seoksen kiehahtaa kattilan reunoille saakka. Laske lämpöä ja anna kiehua 3-5 min välillä sekoittaen. Masala chain maku syvenee, saa kermaisia vivahteita ja upean kultaisen värin. Halutessasi lisää sokeria. Nosta lämpöä ja anna seoksen kiehahtaa toisen kerran. Ota kattila pois liedeltä ja kaada masala chai siivilän läpi kuppeihin. Valmista!

 

Ja tässä vielä pikaohje:

Hauduta Bombay chai (tai muu meiluinen chai-tee) ohjeen mukaan pannussa tai siivilässä suoraan kuppiin/mukiin. Lämmitä maito mikrossa ja vaahdota maidonvaahdottimella. Kaada maito teehen, makeuta halutessasi ja nauti.