TEEN KAIKKI VÄRIT

alk. 35,00 € sis. alv

Tässä maistelusetissä on teen kaikki värit koottuna samaan settiin: valkoista, vihreää, keltaista, sinivihreää (oolong), punaista ja mustaa puerh teetä sekä teen samppanjaksi tituleerattua Darjeelingia. Setti sopii aloittelijalle, joka vasta tutustuu teehen ja sen makuvivahteisiin. Maistelusetti on erinomainen valinta myös sellaiselle teenjuojalle, joka haluaa teehyllylleen monipuolisen valikoiman erilaisia teelaatuja. Mainio lahjaidea teen ystävälle!

VIHREÄ TEE

Vihreä tee

Itä-Aasian suosituin teelaji on vihreä tee. Ihanteellisinta tuoreena, juuri poimittuna ja haudutettuna. Kiinassa, maailman suurimmassa teevaltiossa, jossa tee on kansallisjuoma, vihreä tee hallitsee teevalikoimia. Japani on ainoa teetä kasvattava maa, joka on erikoistunut vain vihreään teehen. Vihreää teetä ei fermentoida. Ero japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen välillä on siinä, että japanilaiset höyryttävät ja kiinalaiset paahtavat teelehtiä. Näin kiinalainen vihreä on hiukan voimakkaamman makuista, kuin raikkautensa ja vehreytensä säilyttävä japanilainen tee.

Vihreä tee vaatii 60-80-asteista vettä, ei siis missään tapauksessa kiehuvaa, sillä se helposti kitkeröittää vihreän teen. Noudata siis pakkauksessa olevia haudutusohjeita, jotta pääset nauttimaan vihreän teen upeasta makumaailmasta. 

 

lampojapanilaiset 60-70°C, muut 70-85°C,

kello1-3 min, voi hauduttaa vähintään 2 kertaa

Valkoinen tee

Valkoinen tee

Valkoinen tee sisältää paljon teepensaan valkoisia kärkiä ja lehdet kerätään käsin. Valkoinen tee on todellinen ylellisyys teelaatujen joukossa. Tuoreet teepensaan nuput kerätään ennen kuin ne aukeavat, veden annetaan haihtua niistä, jonka jälkeen ne kuivataan kokonaan. Nupuissa säilyy niiden hopean valkoinen sävy. Hauduke on kirkasta, virkistävää ja makeahkoa. Jotkin valkoisen teen lehdet voidaan kääriä käsin erilaisiin muotoihin. Valkoinen tee tuotetaan Kiinassa Fujianin provinssissa.

lampo75-80°C,

kello1-5 min, voi hauduttaa useamman kerran

Oolong-tee

Oolong-tee

Todellisten teen asiantuntijoiden mukaan oolong-tee on vuosikertaviineihin verrattavissa oleva aistien huipentuma. Hapetusasteesta riippuen oolong voi muistuttaa niin mustaa kuin vihreää teetä. Oolong on siis osittain hapetettu tee, mutta tarkkaan hapetusastetta ei käytännössä voida mitata. Valmistusprosessi on tarkka ja vaatii huippuosaamista. Oolongin valmistusprosessiin voi kuulua pitkiä jaksoja, jossa lehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Oolong-teehen käytetään usein lehdet, jotka ovat kasvaneet jo täyteen kokoonsa. Oolongia voi hauduttaa useamman kerran, veden lämpötila ja haudutusaika pitää noudattaa tarkkaan. Erityisen suosittuja ja tunnetuja oolongeja tulee mm. Taiwanista. 

lampo80-90°

kello2-4 min, voi hauduttaa jopa 5 kertaa

Musta tee

Musta tee

Musta tee on hyvin tuttu juoma eurooppalaisille, vaikka se alunperin tuleekin Kiinasta. Mustan teen väri ei itse asiassa ole musta, vaan kuparin punainen. Siksi Kiinassa mustaa teetä kutsutaan nimellä ” hong cha”, mikä tarkoittaa punaista teetä. Musta tee on kokonaan hapetettua: keruun jälkeen teelehtien annetaan nuutua ja sen jälkeen niitä voidaan kääriä ja rullata niin, että lehtisolukko rikkoutuu ja pääsee vaikutukseen hapen kanssa. Ilmiötä voi verrata omenan leikkauspinnan tummumiseen, ei siis mitään taikoja. Prosessin aikana teelehdet muuttavat väriään vihreästä kupariseen ja samalla teen maku vahvistuu.

lampo95-100°C

kello3 min, yleensä vain yksi haudutus, Darjeeling 3 kertaa

ROOIBOS

Yrttitee

Yrttiteeksi kutsutaan siis haudukkeita, joiden raaka-aineena on jokin muu kasvi kuin tee (Camellia sinensis). Rauhoittavista ominaisuuksistaan tunnettu kamomilla on oiva valinta iltateeksi. Pirteän värinen hibiskus maistuu niin kylmänä kuin kuumana mehun sijasta. Mate on puolestaan kofeiinipitoinen ja siksi virkistävä. Hedelmiä ja marjoja sisältävät haudukkeet ovat herkullisia juomia, jotka maistuvat myös lapsille.

Teen haudutus

Yhdestä pensaasta

Yksi teen lukemattomista ihmeistä on se, että miten saman pensaan lehdet voivat muuttua näin moneksi:

  • valkoinen tee
  • vihreä tee
  • keltainen tee
  • oolong-tee (kiinalainen sinivihreä tai sininen tee hapettumisasteen mukaan)
  • musta tee (kiinalainen punainen tee)
  • puerh-tee (kiinalainen musta tee)

 

Teen valmistusprosessi

Hapetus määrää teen lopullisen laadun. Teenlehdet poimitaan ja niiden annetaan ”nuutua” usein muutaman tunnin tai yön yli. Lehdistä tulee nahkeita ja taipuisia, jonka jälkeen niitä voi helposti käsitellä. Lehtiä rullataan, hierretään ja kierretään ilman, että ne menevät rikki. Vain lehtien solukko rikotaan, jolloin luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat ja muuttuvat joutuessaan yhteyteen hapen kanssa. Vihreää teetä ei välttämättä nuuduteta lainkaan, vaan se paahdetaan tai höyrytetään, näin hapetusprosessi ei pääse käyntiin ja teelehdet säilyttävät luonnollisen värinsä ja koostumuksensa. Oolong-teessä hapetus keskeytetään ja sitä kutsutaan puolifermentoiduksi teeksi. Lopuksi teelehdet kuivataan, jotta kaikki kosteus poistuu, mikä on edellytys teen säilyvyydelle. Hapetus on tarkka, usein käsityötä vaativa tietyissä lämpötila- ja kosteusolosuhteissa tapahtuva prosessi.

Tee on ennen kaikkea maukas juoma, ja jotta tee-elämyksesi olisi täydellinen tässä muutama vinkki teen oikeaoppiseen hauduttamiseen:

Annostele sopiva määrä teelehtiä: perussääntö 1 tl/kuppi
(jos haudutetaan teekannuun +1tl/kannu). Huomioi teelehtien koko, esim. isolehtinen valkoinen tee on kevyempi kuin rullattu teelehti.

Valitse oikea haudutuslämpötila ja -aika:
perusohje ei kiehuvaa vettä vihreälle tai valkoiselle teelle. Sammuta siis vedenkeitin ennen kuin vesi kiehuu. Mustaa teetä voi hauduttaa kieuvalla vedellä, samoin kuin rooibosta ja yrttihaudukkeita.

Yleensä haudutusajaksi riittää 2-3 min. Noudata pakkauksen ohjeita ja kokeile myös, mikä maistuu Sinulle parhaiten.