Valkoinen tee (bai cha vaalea tee) on vähiten käsiteltyä. Yleensä teelehtien poiminnan jälkeen annetaan vain nuutua ja sitten kuivua, tavanomaisesti ulkoilmassa. Teelehtiä käsitellään muutenkin mahdollisimman hellävaraisesti, valkoinen tee hapettuu vain 5-7 % aivan luonnollisesti. 

 

Teelehdet poimitaan vain kerran vuodessa, aikaisin keväällä huhti-toukokuun vaihteessa, joitakin laatuja voi kerätä vain parina päivänä vuodessa. Valkoisen tee koti on Fujianin provinssissä Kiinan itäosassa. Nykyään valkoista teetä tuotetaan myös muissa teemaissa, esim. Intiassa.

Tunnetuimpia valkoisia teelaatuja ovat esimerkiksi Silver Needle (Yin Zhen) ja White Peony (Pai Mu Tan).  Silver Needle -teehen poimitaan käsin vain avautumattomia hopeanvalkoisen nukan peitossa olevia kärkisilmuja. Siihen tulee yli 10 000 ”hopeaneulasta”, joten se on kaikista kallein teelaatu.  Valkoinen pioni on yleisempi ja edullisempi teelaatu. Siihen poimitaan kärkisilmujen yksi tai kaksi seuraavaa lehteä. Käsittelytapa on muutoin sama – kevyt nuudutus ja kuivatus.

Kolmas tunnettu valkoinen tee on Shou Mei. ’Shou Mei’ merkitsee pitkän iän tai viisaan vanhuksen kulmakarvoja. Tähän valkoiseen teehen lehdet poimitaan myöhään keväällä tai kesällä. Siihen käytetään niin ylimmät lehdet nuppuineen kuin alimmat isommat lehdet eli neljäs ja viides lehti. Shou Mein tarina alkoi vuosina 1959-1961, kun vaikeina aikoina paikalliset teetilalliset kehittivät uusia tuotteita aiemmin käyttämättömistä raaka-aineista. Teen nimi siis viittaa enemmän teeviljelijöiden kekseliäisyyteen ja innovatiivisuuteen. Ja silmut ”syyslehtien” kasassa tosiaan näyttävät kuin vanhuksen kulmakarvoilta.

Valkoinen tee voi näyttää hyvin erilaiselta riippuen siitä, onko siihen käytetty vain hentoja hopeanvalkoisia kärkisilmuja, hienoja ensimmäisiä lehtiä tai seuraavia isompia lehtiä.

Nuoria neitoja aamutuimaan…

Valkoinen tee on suhteellisen nuori teelaatu, sen valmistus on aloitettu vasta 1700-luvun lopulla. Keisarien suosikkina ollut valkoinen tee on alun perin ollut lähempänä vihreää teelaatua. Niinpä tarunhohtoiset tarinat teelehtiä aamuvarhaisella poimivista nuorista neidoista silkkihansikkaat kädessä ovat hiukan kaunisteluja.

Valkoisen teen nimi tulee avautumattomista kärkisilmuista ja hennoista valkoisen nukan peitossa olevista teelehdistä. Hauduke on usein miltei väritön, kirkkaan keltainen ja jopa roseehen taittuva.

 

Tee herkille sieluille

Valkoisen teen tuoksu ja maku on äärimmäisen hienostunut ja raikas. Teelehtiä ei siis millään tavalla rullata eikä murskata, ja siitä johtuu valkoisen teen hento olemus. Joskus kauniisti sanotaan, että avautumattomissa kärkisilmuissa on ikään kuin piilossa teekasvin sydän.

Alkuun valkoinen tee voi tuntua mauttomalta, kuin joisi lämmintä vettä. Sen maistelu vaatii siis herkkyyttä ja harjoitusta, jotta voi tunnistaa mikä on valkoisen teen juju. Valkoisessa teessä tapahtuu hienovarainen muutos – pian voit aistia hurmaavan kukkaisen tuoksun ja pehmeän täyteläisen maun, jopa voimaisen luonteen ja hennon makeuden. Valkoinen tee on kuin luotu herkille sieluille!

 

Terveellisintä teetä

Valkoinen tee on siis kaikkein luonnonmukaisinta ja siksi sitä pidetään terveellisimpänä. Valkoista teetä ei lämpökäsitellä eikä haudutella kiehuvalla vedellä, siksi se sisältää enemmän antioksidantteja ja vitamiineja kuin muut teelaadut. Toisaalta koska valkoisen teen lehtisolukko säilyy pääosin ehjänä, teen ainesosat ovat ikään kuin ”suljettuja” lehden sisään ja liukenevat veteen hitaasti ja vain osittain.  

Valkoisessa teessä on muita teelaatuja vähemmän kofeiinia (15-20 mg/kuppi vrt. kahvissa 65-150 mg/kuppi). Kofeiinikysymys on hiukan kiistanalainen, sillä kofeiinipitoisuuden vaihteluväli voi olla melko suuri riippuen käytetystä teekasvin osasta, maaperästä, käsittelytavasta jne. Lisäksi teessä oleva aminohappo L-teaniini tasapainottaa kofeiinin piristävää vaikutusta.

Valkoisessa teessä on suhteellisen paljon polifenoleja (mm. tanniinit) ja antioksidantteja, jotka ovat hyväksi vastustuskyvylle, hidastavat vanhenemista neutraloimalla vapaiden radikaalien toimintaa ja estävät syöpäsoluja kasvamasta. Erityisesti vihreästä ja valkoisesta teestä löytynyt katekiini EGCG (epigallokatekiinigallaatti) kiinnostaa tutkijoita. Sen on huomattu mm. aktivoivan aivojen alueita, jotka ovat tärkeitä ongelmanratkaisussa, päättelyssä, sosiaalisissa tilanteissa ja työmuistin toiminnassa.   

Teetä ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu viime aikoina paljon, mutta täytyy todeta, että ihmisillä tutkimuksia ei ole tehty merkittävästi. Toisaalta teen pitkä historia ja sen käyttökokemukset erityisesti kiinalaisessa lääketieteessä puhuvat puolestaan.

Kiinalaisessa lääketieteessä valkoinen tee kuuluu metalli-elementteihin, joille ominaista on vahvuus (ei niinkään makuun liittyen vaan ”sieluun”), puhtaus ja suojelu. Valkoinen tee taistelee kolmea korkeutta vastaan: korkeaa verenpainetta, korkeaa kolesterolia ja korkeaa verensokeria. Sen uskotaan laskevan kuumuutta, ja siksi valkoista teetä suositellaan erityisesti kesäjuomaksi ja helpottamaan vaihdevuosioireita.

 

Miten haudutat valkoista teetä?

Valkoiselle teelle sopiva haudutuslämpötila on 70-80 °C. Haudutusaika taas vaihtelee yhdestä jopa 15 minuuttiin. Hienommille teelehdille riittää lyhempi aika. Valkoista teetä voi hauduttaa useita kertoja. Valkoinen tee on armollisempi kuin vihreä tee – se ei ainakaan kitkeröidy niin helposti.

Valkoiselle teelle sopii parhaiten haudutus teepannussa, käytä mieluummin lasi- tai valurautapannua, joilla ei ole ”makumuistia”. Maistele valkoista teetä sopivan lämpöisenä, ei koskaan höyryävän kuumana, jotta pääset nauttimaan tämän hienoimman teelaadun vivahteista.

Valkoista teetä ruoan kanssa

Valkoinen tee on erinomainen janojuoma. Se sopii ihanasti kevään ja kesän heleisiin päiviin. Siitä saa valmistettua myös jääteetä kylmähauduttamalla ja muutenkin se maistuu hyvältä myös jäähtyneenä. Silloin sen jälkimaussa herää lempeä makeus ja kukkaisuus entistä selkeämmin.

Valkoinen tee maistuu hyvältä erilaisten hedelmien ja salaattien kanssa. Erityisesti kiinalainen valkoinen tee muodostaa hienostuneen parin tuoreille hedelmille ja marjoille. Kokeilemisen arvoista on yhdistää valkoinen tee vaalean miedosti maustetun kalan tai lihan kanssa. Kokeile myös mietojen juustojen seurana. Tärkeintä, ettei ruoan maku peitä valkoisen teen herkkää makuprofiilia.

 

-Inna Tölli