Teen samppanjaksi kutsuttu Darjeeling on hienostunut tee laatutietoisille teenjuojille.

Uniikki muskatelli aromi ja rajallinen tuotanto tekevät Darjeelingista maailman hienoimman teelaadun.

Darjeelingin alue sijaitsee Himalaja-vuoren rinteillä Intian koillisosassa, Tiibetin, Nepalin ja Bhutanin rajalla. Teetarhat sijaitsevat 800-2000 m korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Ilmasto on teen kasvatukselle täydellinen: sadekausien tuoma kosteus, sumun pehmeä suoja, lempeä auringonpaiste, lämpötilojen suuri vaihtelu (kesällä keskilämpötila on 25 °C ja talvella 8 °C), ravinteikas kasvualusta ja rinteiden luonnollinen suodatusjärjestelmä.

Teeviljely Darjeelingissa aloitettiin vasta 1800-luvun puolivälissä. Brittiläinen lääkäri Arthur Campbell istutti teepensaita yli 2000 m korkeudessa sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaansa ja huomasi, että kiinalainen lajike menestyy siellä paljon paremmin kuin assamilainen. Eli Darjeeling-teen juuret ovat Kiinassa – se on siis samaa Camellia sinensis -kasvia, josta tehdään muutkin teelaadut. Tohtori Campbellin perässä teen kasvatusta kokeiltiin laajemminkin ja vuoteen 1857 mennessä teetä viljeltiin jo 30 hehtaarin alueella. Nykyään Darjeeling-alue on 19 000 hehtaarin suuruinen.

Darjeeling-tee on vain Darjeelingin alueella tuotettua teetä.

Darjeelingin alueella toimii 87 sertifioitua teetarhaa, joilla on oikeus kutsua ja kasvattamaansa ja tuottamaansa teetä Darjeelingiksi. Missään muualla maailmassa ei ole mahdollista tuottaa tätä uniikkia teelaatuja, vähän samaan tapaan kuin ei ole kuin yhtä oikeaa Champagnea. Darjeeling on saanut nimensä Darjeelingin kaupungista, ja sana tarkoittaa myrskyjen maata.

Darjeeling-teetä tuotetaan vuosittain vain rajallinen määrä, noin 10 000 tonnia. Vertailun vuoksi Intian kokonaisteetuotanto käsittää 900 000 tonnia ja Kiinan 2,4 miljoonaa tonnia vuositasolla. 

Sadonkorjuu

Darjeelingin teelehtien sadonkorjuu tapahtuu käsityönä, sillä hankala maasto ja teelle asetetut laatukriteerit tekevät koneellisen keruun mahdottomaksi. Sadonkorjuu ajoittuu alkukevääseen, maalis-huhtikuuhun. Silloin saadaan Darjeelingin hienointa ja arvostetuinta ensisatoa, josta käytetään nimitystä First Flush. Darjeelingiin kerätään vain teepensaan ylimmät lehdet ja nuppu. Yhteen kiloon valmista Darjeeling teetä tarvitaan noin 20 000 lehteä.  

Darjeeling-teen käsittely noudattaa perinteistä, nk. ortodoksista käsittelytapaa, jolloin teelehti säilyy ehjänä koko prosessin aikana. Keruun jälkeen lehtien annetaan nuutua, sitten ne rullataan, jolloin lehtisolukko rikkoutuu ja hapetusprosessi käynnistyy. Muista mustista teistä poiketen Darjeeling on vain osittain 90-95 % hapetettu, jolloin se muistuttaa oolong-teetä. Hapetuksen jälkeen teelehtiä kuivataan, lajitellaan ja pakataan.

Darjeelingista tunnetaan myös myöhemmät sadonkorjuukaudet, joista tosiaan käytään nimitystä flush (yleensä sillä tarkoitetaan teepensaan ylintä osaa ”kärkisilmu ja kaksi-kolme ylintä lehteä”). 

Teemaailman samppanjaa

Ensisadon Darjeeling on erityisen aromaattinen, raikas, tuore, kevyt ja pehmeän makuinen, siinä on hienostunutta kukkaisuutta, muskatellia ja tasapainoista kitkeryyttä. Haudukkeen väri on vaaleampi kuin mustissa teissä yleensä. Tutkimukset vahvistavat, että Darjeelingissa on moninkertaisesti enemmän haihtuvia eteerisiä öljyjä kuin muissa teelaaduissa, mikä tekee Darjeelingin mausta erityisen luonteikkaan ja uniikin.

Toinen sato, Second Flush, kerätään kesällä touko-kesäkuussa. Moonsoon Flush, myöhäisempi kesäsato ajoittuu sadekauteen heinä-elokuuhun, ja syyssato taas loka-marraskuuhun. Nämä laadut eivät ole yhtä arvostettuja, mutta niilläkin on oma fanikuntansa. Myöhempien satojen Darjeelingia usein käytetään erilaisiin teesekoituksiin, kuten breakfast-tyyppisiin blendeihin. Myöhäisempien satojen tee on voimakkaamman makuista, hauduke on tummempaa ja tuoksussa darjeelingimaisen muskatellin lisäksi on aistittavissa lämmin aromikkuus.

Haudutusohje:

Käytä 1 tl lehtiä per 2-3 dl kuppi. Hauduta noin 95 °C:lla vedellä 1-3 minuuttia. Haudutusta voidaan toistaa pari-kolme kertaa.

 

 Tänä vuonna 2022 Darjeeling f.f. teemme tulee Monteviotin tilalta, joka on yksi vanhimmista teetiloista Darjeelingissa. Se on perustettu vuonna 1856 ja sijaitsee 1700 m korkeudessa eteläisessä Kurseong laaksossa. 

 Darjeelingin ensisato on upea tee-elämys jokaiselle teen ystävälle! Sen korkea hintakaan ei välttämättä tunnu korkealta, kun saamme kiitollisina nauttia tätä teen samppanjaksi tituleerattua teetä kotimme mukavissa oloissa ja jakaa ihania teehetkiä läheistemme kanssa. Ja suoda niitä itsellemmekin! Nautin kupillisen ensisadon Darjeelingia aamuisin ja joskus iltapäivällä, se virkistää ihanasti ja ilostuttaa teelehtiin kätketyllä kevään tunnulla juuri silloin kun sitä kaipaan.

 

Upeita teehetkiä Sinulle!

 

Inna Tölli