Usein asiakkaamme kysyvät, onko ok lisätä sokeria tai hunajaa teehen. Vastaan, että jos niin tykkäät tehdä, ole hyvä. Olen sitä mieltä, että tee on nautinto, hetki olla ja rentoutua. Silloin ei ole sääntöjä.

Oikein haudutettu tee on maukas juoma ilman lisukkeitakin, silloin oikeasti pääset teen makuun ja sen kaikkiin vivahteisiin. Jos haluat makeutusta, valitse mieluummin luonnollisempi vaihtoehto, hunaja tai ruokosokeri.

Hunaja on ravitseva ja maukas luonnontuote, joka sopii mustan teen luonteeseen. Tee ja hunaja sisältävät suunnilleen yhtä paljon ainesosia, yli 300. Kuten teekin hunaja virkistää, antaa energiaa ja pysäyttää tulehdusprosesseja.

Muista kuitenkin, että hunajaa ei suositella lisättäväksi aivan kuumaan teehen, vaan hiukan jäähtyneeseen (noin 40 °C). Korkeammassa lämpötilassa hunajan terveellinen vaikutus vähenee olennaisesti. Vielä parempi on vain napata lusikallinen hunajaa suuhun, antaa sen sulaa ja imeytyä ja juoda teetä päälle. Aah, mikä herkku!

Jos kysytään teeasiantuntijalta, sokerin lisääminen teehen on todella huono idea. Musta tee on melkeinpä ainoa, joka sopii sokerin kanssa. Valitse silloin jokin tavallinen musta tee, esim. breakfast-tyyppinen, Keemun tai mausteinen chai-tee.

Hieno puolifermentoitu oolong ei parane lisäämällä siihen sokeria tai hunajaa, sillä sen luonnollinen makeus ja kukkaisuus ovat vertaansa vailla. Puerh tee energisoi ilman sokeriakin. Herkkä valkoinen tee menettää sille tyypillisen makean-kermaisen maun, umamin, joka on aminohappo L-teaniinin ansiosta. Samasta syystä myöskään vihreään teehen ei suositella lisättäväksi sokeria.

Tiesitkö, että esim. Venäjällä on tapana lisätä teehen vadelmahilloa tai sitruunaviipaleita? Tarina kertoo, että sitruunan käyttö teessä on ollut varsin perusteltua, sillä se helpottaa matkapahoinvointia ja virkistää, Venäjän tiet kun ovat olleet (ja ovat edelleen) paikoin kuoppaisia ja matkat pitkiä. Äidin tekemä vadelmahillo mustan teen kanssa on paras vilustumislääke. Vadelmalla on mm. hiostava ja tulehdusta estävä vaikutus.

Teetpä niin tai näin, nauti teestä!

Makoisia teehetkiä!

 

-Inna