CTC-teetä teepussien täytteeksi

Teen tuotannon suuri ja nopea kasvu on ollut mahdollista mm. tehokkaiden mustan teen valmistusmenetelmien kehityksestä. Esimerkiksi CTC-menetelmä (crushing-tearing-curling) on mustan teen teollinen tuotantotapa, jossa teelehtiä murskataan, revitään pieniksi palasiksi ja sitten rullataan rakeiksi.

Menetelmän on kehittänyt sir William McKercher 1930-luvulla Intiassa. Tarkoituksena oli kehittää nopeaa ja tuottoisaa tapaa teen käsittelyyn ja mm. nopeuttaa hapetusprosessia.

Menetelmä käsittää kolme simppeliä vaihetta: Nopean nuudutuksen jälkeen lehdet leikataan ja revitään metallisissa sylintereissä, jossa on erityisiä sekoittavia ja leikkaavia piikki- tai hammasteloja. Lopuksi lehtimassasta muotoillaan rakeita ghoogissa, suuressa tynnyrimäisessä koneessa. Tämän rajun käsittelyn jälkeen lehtiä hapetetaan nopeasti ja voimakkaasti. Lehti hapettuu nopeasti ja voimakkaasti. Sen jälkeen lopputuotetta lajitellaan koon mukaan Pekoe, Fannings ja Dust-luokkiin.

Lue teen luokittelusta tästä.

Raaka-aineeksi tässä kelpaavat teen lehdet ja oksat. Tehokasta, halpaa ja helppoa pussiteen täytteeksi, tasaisen alhaista laatua. Korkeasta laadusta tosiaan tässä ei voi puhua, olipa pussiteen valmistajat mitä mieltä tahansa. Rikottu lehti menettää aromikkuutensa hyvin nopeasti, jäljelle jää vain tumma väri ja tunnistettava kitkerä maku. Tämä menetelmä on tullut yleisesti käyttöön kaikissa suuria teemääriä valmistavissa maissa, erityisesti Intiassa ja Afrikassa.

CTC-menetelmällä valmistettu tee on mutkatonta, helposti haudutettavaa (tummaa väriä nopeasti luovuttavaa), tunnistettavan makuista, vahvaa ja sopivaa nautittavaksi maidon kanssa. Intialainen tee on usein rikottua lehteä tai jopa rakeita (eli teemassasta muotoiltuja rakeita kuten esim. Irish Breakfast -teessä).

Jos siis haluat tummanväristä ja vahvaa teetä, johon lisäät maitoa ja sokeria tai valmistat masala chaita, valitse edullinen esim. Breakfasti-tyyppinen ”raetee”.