Päätin eilen aivan ex tempore käydä Helsingin Coffee festivaalilla, joka on Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali. Siinä sivussa on kaverina myös tee ja samaan aikaan samassa paikassa (Kaapelitehtaalla) järjestettävä Jäätelö- ja suklaafestivaali. Odotetusti tee oli edustettuna näillä festareilla todella snadisti. Milloin Suomeen saataisiin omat teefestarit, mietin minä lattarimusiikin pauhatessa taustalla.

Kiva tapahtuma ja miljöö, kiinnostavia puhujia ja herkkuja yllin kyllin. Ohjelmassa oli mm. keskustelua siitä, kuinka tarjota parempaa kahvia ja teetä ravintoloissa, kahviloissa ja toimistolla. Käytännössä teestä siinä ei ole puhuttu olleenkaan. Tapahtumassa myös valittiin vuoden kahvit ja teet. Hämmentävää oli se, että vuoden teessä oli kaksi kategoriaa – musta ja vihreä tee – mutta niihin lukeutui myös maustetut ja pussiteet. Arvaa mikä tee voittaa, jos samaan aikaan maistellaan kahveja ja teetä laidasta laitaan?

Mikä on teekulttuurin tilanne Suomessa?

 

Jäin pohtimaan, mikä on teekulttuurin tilanne Suomessa. Suomessa toimii ja edistää aktiivisesti teekulttuuria Teen ystävät ry. Vastaavia organisaatioita ei välttämättä ole edes naapurimaissa – pisteet Suomelle. Miltei kymmenvuotisen teeyrittäjähistoriani aikana on tapahtunut paljon hyviä asioita teescenellä. Sinä aikana on tullut useita teekauppoja ja teehuoneita ympäri Suomen ja ihmisten tietoisuus hyvästä teestä on lisääntynyt. Kehitys kulkee rinta rinnan sen kanssa, että nykyään ollaan muutenkin kiinnostuneimpia laadukkaasta ja terveellisestä ravinnosta ja panostetaan omaan hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

Teetä juodaan Suomessa vähän, noin 300 g/hlö vuositasolla (kahvin kulutus on vastaavasti noin 10 kg). Ennen kuin voidaan keskustella teemaailman syvimmistä trendeistä, kuten vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä, olisi viisasta kiinnittää huomiota siihen millä tasolla tietoisuus hyvästä teestä on. Lillutatko teepussia kupissasi, koska on kiire ja koska et tajua irtoteen päälle? Minkälainen on hyvä irtotee? Onko maustettu tee ok? Eikö vihreä tee maistu, koska se on kitkerä?

Hyvä tee on sellainen mistä sinä pidät.

 

Olen aina sanonut, että hyvä tee on sellainen mistä sinä pidät. Mutta samalla pyydän, ole tietoinen siitä mitä teet ja mihin valintasi perustuu. Siksi ”teevalistus” on paikallaan. Siksi jokainen teekauppa ja teehuone, joka satsaa laadukkaaseen valikoimaan ja asiakkaan opastukseen oikeaoppiseen teen haudutukseen on erittäin tärkeä. Kahvila- ja ravintola-alalla teen arvostus (ja samalla asiakkaan) on hyvin vaihtelevaa. Useimmiten hienon aterian päätteeksi teen juoja saa eteensä teepussivalikoiman tai kitkeräksi haudutetun teen pressopannussa.

Samaan aikaan en halua hifistellä teen kanssa. Tee on ennen kaikkea maukas juoma ja hetki nauttia. Se ei vaadi erityisiä välineitä tai seremonioita. Yksinkertaisimmillaan ripaus teelehtiä ja puhdas vesi riittää. Laadukkaat teelehdet ja hiukan tietämystä esim. veden lämpötilan vaikutuksesta vievät tee-elämyksen aivan eri levelille.

Kysyin otsikossa, milloin Suomeen saadaan oma teefestivaali? Vastaus lienee selvä, joten kääritään hihat ja jatketaan työtä.    

 

Inna