Tarjoa ihanaa teetä juhlahetkiin! Lue, kuinka onnistut juhlien teetarjoilussa.

Olen monesti kuullut teenystävän suuresta pettymyksestä kun muutoin hienosti järjestetyissä juhlissa teen juojalle on ollut tarjolla vain pussiteetä. Haudutettu tee kivasta teepannusta tarjoiltuna on pussiteetä huomattavasti juhlavampi vaihtoehto. Se tuo hienostuneen vivahteen juhlahetkiin ja on hyvä tapa osoittaa vieraanvaraisuutta. 

Pussiteellä on toki oma kannattajakuntansa, sitä pidetään helppona ja halpana ratkaisuna moneen tilanteeseen. Uskallan kuitenkin väittää, että irtoteen hauduttaminen on itse asiassa vähintäänkin yhtä helppo kuin kahvin keittäminen ja huomattavasti edullisempi kuin pussitee. Kerron tässä muutamia vinkkejä, kuinka onnistut juhlien teetarjoilussa. 

Teen valinta

Valitse Sinulle ja vieraillesi mieluinen tee ja jos et tiedä minkälainen se voisi olla, jokaisessa teekaupassa Sinua aivan varmasti osataan neuvoa teen valinnassa. Musta tee on varma vaihtoehto, sillä sitä on helppo hauduttaa kiehuvalla vedellä. Maustettu tee tuo kivaa vaihtelua ja maistuu jopa ei-teenjuojalle. Rooibos, joka ei kuitenkaan ole teetä (Camellia sinensis), on helppo ja myös armollinen haudutukseen suhteen sekä kofeiiniton vaihtoehto, joka maistuu myös lapsille makean vivahteensa ansiosta.

Valkoinen tee on erityisen juhlava ja erikoinen valinta. Sitä ei suositella haudutettavaksi kiehuvalla vedellä, mutta käyttäessäsi tavallista vedenkeitintä, anna veden jäähtyä noin vartin ja saat suurin piirtein sopivan lämpöistä vettä valkoisen teen haudutukseen. Valkoinen tee ei ole niin herkkä kitkeröitymään ja siksi se on parempi vaihtoehto kuin vihreä tee. Valkoinen tee on itsessään hyvin mieto ja siksi marjoilla, kukilla tai hedelmillä maustettu versio voi olla mainio valinta juhlaan. Siitä on myös helppo valmistaa jääteetä kylmähauduttamalla.

 

Näin haudutat teetä juhliin

Paras tapa hauduttaa ja tarjoilla teetä juhliin on tehdä se isossa teepannussa. Esilämmitä teepannu huuhtelemalla sitä kuumalla vedellä. Perusohje teelehtien määrälle on 1 tl/2-3 dl kuppi eli litraan teetä tarvitset 5 tl teelehtiä. Tämä yleensä pätee esim. mustan ja vihreän teen kohdalla, jonka lehdet ovat tavanomaisen kokoisia tai osittain rikottuja. Valkoinen tee on isolehtinen ja kevyt, joten sitä voi mitata hiukan enemmän. Hyvä, jos teepannussa on riittävän iso siivilä, jonka voit haudutuksen jälkeen nostaa pannusta pois. Hyvää teetä voi yleensä hauduttaa myös toisen kerran, joten siivilän voi jättää odottamaan. Kaada vesi teelehtien päälle ja anna hautua ohjeen mukaisen ajan, yleensä 2-3 minuuttia.

Tarjoilussa on kiva käyttää lämpökynttilällä toimivaa alustaa, jolloin tee pysyy lämpimänä hiukan pidempään. Jos käytät termoskannua, varmista, että se on puhdas eikä koskaan ollut kahvikäytössä. Ei ole mitään ikävämpää kuin kahville maistuva tee!

Yksi tapa tarjoilla haudutettua teetä on tehdä se samovaariteen tyyliin tai turkkilaiseen tapaan. Silloin käytetään yleensä mustaa teetä, josta valmistetaan vahva hauduke keskikokoiseen teepannuun. Siinä ei ole niin nuukaa teelehtien määrän eikä haudutusajan suhteen, teelehtiä käytetään kuitenkin reilusti enemmän ja ne jätetään pannuun hautumaan. Teelehtien annetaan hautua 4-5 minuuttia. Sen jälkeen haudukepannusta kaadetaan hiukan teetä kupin pohjalle sen mukaan kuinka vahvaa teetä halutaan ja laimennetaan se kuumalla vedellä toisesta pannusta tai termarista tai samovaarista, jos sellaisen omistaa.

Teetä yleensä juodaan laakeista kupeista, jotka ovat isompia kuin kahvikupit. Siinä tee jäähtyy sopivasti juotavan lämpöiseksi ja ne ovat yksinkertaisen kauniita! Voit tarjoilla teetä myös samppanja- tai viinilaseista. Se onkin erityisen juhlava valinta jääteelle tai teedrinkeille. Teen samppanjaksi kutsutulle Darjeelingille hieno kuohuviinilasi on mitä ihanin valinta.

 

Tee sopii kaikille

 Tee on mainio vaihtoehto alkoholijuomille. Kaikille löytyy sopiva vaihtoehto aikuisille ja lapsille, myös haudukkeista kuten rooiboksesta, yrteistä ja hibiskuksesta. Niille, joilla on erinäisiä ruoansulatusongelmia, teetä ei suositella juotavaksi tyhjään vatsaan. Usein juuri rooibos on hyvä ja vatsaystävällinen vaihtoehto vatsaoireisille.

Maustamaton tee ei yleensä muuta makutuntemuksia. Tee ylläpitää nestetasapainoa ja auttaa säilyttämään keskittymiskyvyn. Teeystävä saattaa tuntea ”teehiprakkaa” hauskojen teebileiden jälkeen, mutta autolla ajoa se ei estä.

 

Teetä ruoan kanssa

Jos haluat hiukan ”hifistellä” teen kanssa, kokeile yhdistää teetä ja ruokaa. Vihreä tee voi olla oikein hyvä vaihtoehto ruokajuomaksi yleensäkin, mutta erityisen hyvältä se maistuu kalan, merenelävien ja sushin kanssa. Musta vahva ja pähkinäinen Keemun-tyyppinen tee sopii suklaakakun kaveriksi. Tumma oolong myös täydentää suklaan täyteläistä ja maanläheistä makua. Fermentoitu puerh-tee on paitsi erinomainen suklaisten jälkiruokien kanssa, se toimii kiinalaisen lääketieteen mukaan ähkyä ehkäisevänä ja ruoansulatusta parantavana juomana runsaan aterian jälkeen.

Vihreä jasmiinikukkatee sopii suklaakakun kera, jolloin se herättää suklaasta pehmeitä, kermaisia makuvivahteita ja sulautuu kukkaisuutensa ansiosta upeaksi makuelämyksesi. Jasmiinikukkatee maistuu myös mantelia sisältävien leivonnaisten kanssa. Erilaiset sitruksia sisältävät teet sopivat suklaaherkkujen kumppaniksi. Hedelmiä ja marjoja sisältävien keveiden jälkiruokien kumppaniksi suosittelen erityisesti valkoista teetä. Puolifermentoidut oolong-teet, kuten Milky oolong ja Ti Kuan Yin, ovat mitä herkullisimpia vaihtoehtoja kermaisille jälkiruoille.

Näitä kaikkia yllä mainittuja teelaatuja voi (ja pitää!) hauduttaa useita kertoja.

 

Teekukkana kakun päälle

Teekukka on todellinen elämys ja sopii erinomaisesti juhlahetkiin. Vieraasi aivan varmasti ihastuvat katsoessaan teekukan upeaa tanssia lasikannussa!

 

Teekukka on puuvillalangalla pieneksi palloksi yhteen sidottuja kuivattuja teepensaan lehtiä ja erilaisia kukkia. Tavallisimmin teekukissa käytettävät kukat ovat: pallohäntä, krysanteemi, jasmiini, hibiskus ja osmanthus-kukka. Haudutettaessa pallo laajenee ja avautuu ikään kuin kukkivaksi kukaksi.

Teekukat ovat hyväntuoksuisia ja aromaattisia teelaatuja, joilla ei ole tapana tulla kitkeräksi pidemmälläkään haudutusajalla. Teekukista voidaan myös hauduttaa teetä useamman kerran lisäämällä lämmintä vettä 3-5 kertaa laadusta riippuen. Suosittelen kirkasta haudutusastiaa, jotta elämys olisi täydellinen.

Upeita teehetkiä Sinulle ja juhlavieraillesi!

-Inna